Kylmä- ja kuumaterapia ovat yleisiä ja parhaita lääkkeettömiä ja luonnollisia keinoja hoitaa kiputiloja. Kylmä- ja kuumaterapian käyttö oikein ja riittävän nopeasti on erinomainen tapa lievittää kipua, rajoittaa vamman syvyyttä ja nopeuttaa paranemista. Mutta mistä tietää. pitääkö kipuun käyttää kylmää vai kuumaa?

Pääsääntönä voidaan pitää, että kylmähoitoa annetaan jos vamma punottaa, on turvonnut tai tulehtunut tai se on syntynyt äkillisesti (akuutti vamma). Eräs kylmähoidon tärkeimpiä käyttöaiheita on tuoreiden tuki- ja liikuntaelimistön vammojen ensihoito. Useiden tutkimusten mukaan kylmähoito vähentää tällöin kudosvaurioita, rajoitaa turvotuksen muodostusta ja vähentää lihasaitiopainetta ja verenvirtausta vamma-alueelle. Paikallisesti käytetty kylmähoito helpottaa kipua ja kuumotusta ja rauhoittaa tulehdusta. Kipua lievittävä vaikutus syntyy sekä verisuonten supistumisesta että alueen tuntohermojen puutumisesta.

Kylmähoidossa käytetään pakastimessa jäädytettäviä kylmäpakkauksia (tai vihannespusseja), kertakäyttöisiä kemiallisesti kylmää tuottavia kylmäpusseja, jäätä tai lunta, kylmäsuihkeita, kylmävoiteita tai -geeliä. Tuoreissa vammoissa kylmähoitoa kannattaa antaa jopa kolmen vuorokauden ajan. Kylmähoitoa annetaan 15-20 minuuttia kerrallaan. Kylmähoidon voi toistaa useamman kerran päivässä. Kylmähoito sopii myös hyvin rasitusvammojen ja tulehtuneiden nivelten hoitoon. Tenniskyynärpää, akillesjännekivut sekä olkapää ja polvi ovat hyviä kohteita kylmähoidolle. Osa alaselkäkivuista ja jalkaan säteilevistä kiputiloista rauhoittuu paikallisella kylmähoidolla. Kylmähoidon kanssa tulee kuitenkin olla varovainen, koska aggressiivinen kylmähoito voi aiheuttaa hoidetulle alueelle palovamman eikä kylmähoitoa tulisi koskaan käyttää alueelle, missä tuntoaisti on laskenut.

Lämpöhoitoa puolestaan voidaan käyttää lievittämään ei-äkillistä kipua, kuten niska-hartiaseudun jäykkyyttä, jännityspäänsärkyä, selkäsärkyä, lasten kasvukipuja tai kuukautiskipuja alavatsalla. Lämpö lievittää kipua, parantaa verenkiertoa ja kudoksen aineenvaihduntaa ja vähentää paikallisesti lihasjännitystä. Lämmöllä on näiden paikallisten vaikutusten lisäksi elimistöä rentouttava ja rauhoittava vaikutus. Lämpöhoitoa voidaan antaa esimerkiksi lämpöpakkauksilla, lämpimällä vedellä  tai ultraääntä käyttämällä. Lämmön avulla voi olla mahdollista katkaista kipu-lihasjännitys-kipu -noidankehä. Lämpö parantaa myös sidekudoksen venyvyyttä ja vähentää siten lihasten ja jänteiden liikehoidon ja hieronnan mahdollisesti aiheuttamaa kipua. Lämmön on useissa tutkimuksissa todettu myös vähentävän pikäaikaisia tulehdustiloja. Sen sijaan akuutteihin tulehduksiin lämpöhoitoa ei tule käyttää, koska lämmön aiheuttama verenkierron lisääntyminen pahentaa tuoretta kudosvauriota ja siihen liittyvää verenvuotoa ja turvotusta. Lämpöhoitoa ei myöskään tule käyttää avohaavaan tai alletgiseen ihottumaan.

Lähteet:

www.terveyskirjasto.fi Fysioterapian mahdollisuuden kivunhoidossa, 27.11.2007 Marja Mikkelson

www.tohtori.fi fysioterapeuttiset keinot 11.10.2008